Poradna Gerber BG Ultimate

Autor: JigsawDave | Vloženo: 08.11.2014 000 14:28 | Témata: Poradna Gerber BG Ultimate

JigsawDave

JigsawDave

Klasická otázka- hladké nebo kombinované ostří?

Dobrý den! Uvažuji o koupi nože Bear Grylls Ultimate ve vylepšené verzi Pro. Plánuji ho používat jak na krájení chleba a potravin,tak na štípání třísek na oheň, řezání nebo sekání větví, jsem rybář tak i na kuchání a filetování ryb, tak i případnou sebeobranu před zuřivým psem nebo agresivním spoluobčanem - prostě takové běžné, všestranné použití pro rybáře a milovníka přírody a houbaře. Provazy a popruhy nemám v plánu řezat a myslím si, že v případě nutnosti provaz bez problému přeříznu i hladkou verzí, když bude nůž dobře nabroušený... Doporučujete v tomto případě raději hladké ostří? Četl jsem názory, že vroubkované ostří je náročnější na údržbu a pokud není pořád perfektně nabroušené, tak spíš překáží. Kamarád má podobný nůž Extrema Ratio s částečně zoubkovaným ostřím a je fakt, že ukrojit s tím chleba, nebo nakrájet cibuli na kostičky pro mne bylo takřka nemožné - nůž spíš trhá než krájí a i sám kamarád říká, že kdyby si měl znovu vybrat, tak vroubkovanou čepel už nikdy nechce. Děkuji za názor! David.

  • Registrovaný uživatel

    Registrovaný uživatel

    11. listopadu 2014

    Dobrý den, osobně preferuji nože s hladkým ostřím. Dají se snadněji brousit a máte pravdu v tom, že když je nůž dobře nabroušený dá se s ním uříznout provaz nebo popruh bez problémů.
    S pozdravem
    Petr Fígr Vinohradské nožířství

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano (2)
    • Ne (1)
  • bzum

    bzum

    17. prosince 2014

    Osobně mám zubaté ostří a ukrojit s ním chleba, nebo jiné pečivo mi nedělá vůbec žádný problém.

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano
    • Ne (1)
    • JigsawDave

      18. prosince 2014 - JigsawDave

      Dobrý den! Díky za reakce. Už jsem si pořídil verzi s hladkým ostřím, mám ho asi měsíc a zatím jsem maximálně spokojený. Já měl z toho zubatého ostří strach zejména po tom, co si kamarád pořídil kvalitní kudlu Extrema Ratio, dal za ní asi 7 000 a teď s tim pomalu nic neukrojí, protože ty zuby jsou na tom prostě příšerné... S tím hladkým teď všechno krájím jak máslíčko. Jsem se do něho tak zamiloval, že ho používám i v kuchyni místo kuchyňských nožů :D :D. Mně je to hladké ostří hold nějak bližší. Zubaté nože nepoužívám ani v kuchyni, ačkoliv jich tu pár mám.Taky se mi líbí,že si ho venku v lese snadno kdykoliv přebrousím, pár taky skrz V brousek na pouzdře nože. Broušení zubů je trochu komplikovanější a chce to cvik a správný vercajk...


Tato otázka byla již uzavřena, protože na ni nikdo během posledních 90 dnů neodpověděl.

Pokud se chcete zeptat na něco dalšího, položte novou otázku.